Antal Zsuzsa blogja

A SZÚNYOG

Bejegyzés alcíme...

2013. július 23. - Antal Zsuzsa

- Vanda? te tudod hány napig él egy szúnyog?- hangzott a kérdés egy barátnős csevegésen, heves vakaródzás közben, dramaturgiailag tökéletes drámaisággal.
- Én nem! Miért? Te tudod?
- Nem, én sem tudom! De majd … 

… abban a szerencsés vagy szerencsétlen helyzetben vagyok – nem kívánt rész törlendő -, hogy a testfelületem parányi részén van olyan érző bőrfelület, ahol szabadon garázdálkodhat a vérszívó szörny és vámpírtársai. Az érző felület is gyakran szabad préda, mert a mai, városlakóvá szocializálódott szúnyogok meg sem rezdülnek, ha fejem rázva próbálom megakadályozni szúró-szívó táplálkozásukat. A nem érző bőrfelületeimen simán végignézem, hogy issza magát dagadtra a véremből ez a kis szemét galád, ha nem elég gyors a segítőm, vagy ha nem jajveszékelek elég hangosan.  Majd jól megfigyelhetem a napokig meglevő látványos duzzanat változásait. No problem, nem viszket, vagy ha viszket is, nem érzem!  
No, de meddig él egy szúnyog?
… amíg le nem csapjuk! – azért mérlegeljük mi mit ér meg! Mindenkinek megvan a saját bevált taktikája. Igyekezzünk költséghatékonyak maradni, kíméljük a csillárt, a nagyi fejét stb.!
Néhány folt a falon … elmegy! Lesz még több is!
Sok folt a falon … a gyerek nyári gyakorlata térképészet-tanból, vörös pacákkal!
Nagyon sok folt a falon … festetni kéne! Úgyis esedékes volt már.
Még több folt a falon … muszáj lesz lefesteni legalább azt a két falat, meg a plafont…
Ha nem sikerül elkapni a vérengzőt - vagy legalább a szomszédba áttessékelni, akkor bizony … vesztésre állunk …
De meddig él …?
Vanda! most figyelj: „a szúnyogok átlagos élettartama 1-6 hét. A nőstények esetében ez lehet sokkal kevesebb, mert jóval nagyobb veszélynek vannak kitéve. A fajfenntartás érdekében rájuk hárul a vérszívás folyamata, ami cseppet sem kockázat nélküli dolog!” Kockáztatniuk kell, meg árkot ugrani … 

67.jpgÁrkot ugrott a szúnyog, kitörött a lába,
Szaladtak a szúnyogok szúnyogpatikába.

Szúnyog úr a patikus maga rakta sínbe,
Nem vitték a kórházba kinn fekszik a színbe’.

Jönnek is a rokonok, ismerősök sorra,
Gyűlik a sok sütemény, rétes, béles, torta.

Meg is gyógyult egy-kettőre, összeforrt a lába,
S örömében fölmászott a jegenyefára.
Gazdag Erzsébet: Árkot ugrott a szúnyog

Drága patikus úr! nem kell annyira igyekezni…minek arra a kis-időre! … egyébként is, idén óriási a túlnépesedés. Nincs náluk családtervezés! ..bár óriástestvéreik, a spec.mez.gazd. repülők sokat dolgoznak ellenük.
Közlemény: A holnapi irtó nagy grillparti is elmarad, szúnyogirtás miatt!

A bejegyzés trackback címe:

https://eselyegyenlotlen.blog.hu/api/trackback/id/tr385421864

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása