Antal Zsuzsa blogja

INTENZÍV FOGMOSÁS

2015. június 24. - Antal Zs

Lebénult testtel intenzíven fekszem az intenzíven. Kevés dologra vágyom, de egy fogmosás jól esne, alapos, kívül, belül, alul-felül. Álmodozom… Olyan gégekanül van a nyakamban, amitől nem tudok beszélni. Fura, ciccegő hang hallatására vagyok képes, ezzel tudom felhívni magamra a figyelmet. Meghallhatják, ha nincs nagy zaj, ha nem búgnak a monitorozó gépek, ha nincs valami rendkívüli. Bár itt kizárólag rendkívüli van. Amikor először meghallják a nővérek a ciccegő hangjelzésem, felemelik a fejüket, rám pillantanak, úgy látják, hogy semmi rendkívüli, ezért folytatják a dolguk. Adminisztrálnak, telefonálnak, ápolnak, a szükség szerinti sorrendben…

Az első jelzésem meghallották, saját szempontomból mégis eredménytelen volt, így ismét ciccegek és erősen szuggerálom a nővérkét, hogy nézzen rám, vagy legalább a hang irányába. Reménykedem, hátha megtörténik a csoda és találkozik a tekintetünk! Megtörtént! Próbálom erős arc és szájmozdulatokkal –hangtalanul – artikulálni: „Legyen szíves idejönni!”  Megérti, bólint, hogy „Mindjárt, csak befejezi a dolgát”. Visszagörnyed kilátástalan mennyiségű papírmunkája fölé.

Várok. Eszembe jut apám, aki 5 évvel ezelőtt egy másik város másik intenzív osztályán feküdt. Megérdezte tőlem, tudom-e mi az a „nővérmindjárt”? Sejtettem, mégis hagytam, hogy elmagyarázza: a beteg kér valamit; ha megpillantja a látókörébe kerülő sürgő-forgó nővért, megszólítja: „Nővérke, legyen szíves…!” A nővérke szalad tovább, oda se néz, és azt mondja: „Mindjárt! Jövök!” Aztán nem jön. Hát ez a „nővérmindjárt”. De hát, mindig annyi tennivalójuk van szegényeknek –tette hozzá megértően.

Dolga végeztével indul is felém a nővér. Már érzem a napomat bementolozó fogkrém illatát, víz, öblítés… Elgesztikulálom, hogy „Azt szeretném kérni, mossa meg a fogam.” Rám néz, kerekedik a szeme – Lehet, hogy nem érti? – még jobban magyarázom, hang és mozdulat nélkül, mire mélyen a szemembe nézve azt mondja: „Ha jól tudom, ma már volt fogmosás a reggeli fürdetésnél, egy nap, egy fogmosás jár.” Nem emlékszem, hogy reagáltam, reagáltam-e érzékelhető módon. Felkészületlen voltam a nővér válaszára. Kikapcsoltam magam és bekapcsoltam a túlélő gombom. Játszottam. Tankönyv-fejezetcím: A beteg joga a fogmosáshoz! Rikkancs hír: Felháborító igény a béna asszony részéről! Újságcikk egy féltudományos lapban: Két oldalról vizsgáljuk az intenzíves fogmosás témakört, stb. A mai napig eszembe jut, mielőtt túlságosan elszállnék a testi higiénia, különösen a szájhigiénia igényeimmel! Becsülje meg az ember azt, ami jár. De ne adja fel a további esélyek lehetőségét!

Az éjszakás nővérrel szerencsém volt. Őt is megkértem, ő megmosta a fogam este is, reggel is. Ezt is ki kell fogni. Kifogtam. A nővérke kedves, készséges volt, megmosta a fogam, sőt! A mellettem levő ágyon fekvő „egyén” – nem tudtam, hölgy vagy úr az illető, az intenzív koedukált – hevesen tiltakozott a neki járó fogmosás elkövetése ellen. Az elutasított nővérke humoránál volt, odaszólt nekem, hogy kérem-e a megmaradt fogmosást? Gondolom jól kibeszéltek a műszakváltásnál…

Nem kértem, már egyáltalán nem kívántam több fogmosást. Az előző két akció következtében a fogínyem erősen viseltes lett. A fogkefe felkarcolta a fogaim környékét és a szám sérülékeny nyálkahártyáját. Mindenütt nyomot hagyott a fogkefe, amerre járt a számban. Megsúrolta azokat a felületeket is, ahol már gyógyulófélben voltak a korábbi sebek. Csípett, sajgott a szám belseje.

Az intenzív szájápolás nem is olyan könnyű, de nem is olyan nehéz, viszont kötelező!  Nap, mint nap! Mindenkinek!bl74_vizilofogmosas.jpg

AZ ANYÓSNYELV

Kirándulás az anyósnyelvem körül:

az anyósnyelv, vagy fácánlevél, más néven tigrislevél – hivatalos nevén Sansevieria-, a liliom-félék családjába tartozik (a Zsuzsanna név jelentése liliom). Őshonos a trópusi Afrikában és Ázsia egyes részein, de megtalálható Dél Afrika melegebb vidékein, Afrika keleti partjainál lévő szigeteken is. Európába – minden bizonnyal – keletről, vagy délnyugatról jött hajóval. Hazánkban az előszobák fa ládáiban tűnt fel először. A ’60-as évek derekán minden rendes háznál volt anyósnyelv. Általában az előszobában álldogált. A szobában szebb virágok voltak. Akkoriban nekem egyáltalán nem tetszett az anyósnyelv. Olyan, semmilyennek tartottam, ráadásul kardot nyelt. Később megbarátkoztam vele. Már tetszik. … pedig nem tudtam arról,hogy triplán nevezetes növény!dsc03916.JPG   A kínaiak szerint a Hét Isten azoknak adományozta a hét erényt, akik anyósnyelvet - Sansevieriát tartottak. Az anyósnyelvtől ajándékba kapott hét erény: az alázat, a jóakarat, a szelídség, a jóra való buzgóság, az adakozás, a mértékletesség, a tisztaság (erkölcsi). 

A ősi kínaiak a lakás bejáratnál helyezték el a növényt ragyogó, mázas cserépben, amelyet sárkányok és főnixmadarak díszítettek. A hiedelem szerint a Sansevieria mágnesként vonzza magához a szerencsehozó sárkányokat. Nincs információm arról, hogy a kínai családoknak miben és mekkora szerencsét hoztak a sárkányok. Egy ősi kínai mondás szerint, a kínai mondásokban nagy az ősi igazság, ezért okom van annak feltételezésére, hogy a sokcsaládos Kína, sok családja él a Hét Isten hét ajándékával és jól bírja a szerencsehozó sárkányoktól kapott szerencse következményeit.

Mára tudományosan bizonyított tény, hogy az anyósnyelv a hagyományokon túli tulajdonságokkal is bír. A NASA és az Associated Landscape Contractors of America 1989-es tanulmánya szerint 17 növény olyan mérgező vegyszereket képes eltávolítani a levegőből, amit a legtöbb szobanövény már nem. Ilyen például a triklóretilén, a benzol és a formaldehid. A17 különleges növény egyike az anyósnyelv, mely mesterséges fény mellett is képes fotoszintetizálni, éjszaka is termel oxigént. Nem tudom, hogy lakásaink levegőjében milyen mennyiségben vannak jelen ezek a rosszul hangzó anyagok, előfordulnak-e egyáltalán, de ha vannak, akkor az anyósnyelvek ezek egy részét elnyelik és csökkentik a levegő széndioxid szintjét is. 

Egyébként pedig a növény szukkulens –szárazságtűrő. A víz visszatartásának titka a húsos, kardszerű levelekben és a vaskos rizómák*-ban van. Az anyósnyelv éjszaka is termel oxigént, ezért a legjobb helye a hálószobánkban van. Árnyékos helyen is jól megél. Mondhatjuk úgy, hogy szereti a naptalanságot.

Ez a szobanövény egy csodanövény!

Azért, legyünk óvatosak! Az éremnek is van két oldala, az anyósnyelvnek is. Vastag, tűhegyes végű levelei akár komoly sérüléseket is okozhatnak. Szúr és vág! A növény levele és hajtása mérgező! Ennek következtében allergiás tüneteket válthat ki. Ez megnyilvánulhat bőrpír, de akár hányás és hasmenés formájában is – ez utóbbi főleg akkor következhet be, ha valaki szájon át fogyasztja. bl_105_anyny.JPG

Említettem, hogy fiatal koromban nem tartozott a kedvenc növényeim közé. Változtak az idők. Öt éve dédelgetek egy Sopronból 22 éve elszármaztatott példányt. A család múltjának hűséges követője, szótlan tudója. Azért került fel arra a teherautóra, amelyikkel elköltöztettük a családi ház fontos és szükséges tárgyait Budapestre, mert volt egy üres hely egy négyszögletes, lambériából készült virágtartónak. Több jelölt közül őt választottam. Meghálálta. Hősiesen állta a sarat, étlen szomjan meghúzta magát a dobozhegyek mögötti bútorkazalban két hónapon át. Aztán évekig őrt áll a cserépkályha mellett, vigyázott anyura. Majd újabb költözés és tulajdonos váltás. Átkerült hozzám, az enyém lett. Nálam az ősi földtől és retro ládájától is meg kellett válnia. Kibírta. Sőt, megerősödött!

A nappali és a hálószobám határán áll őrt. Figyeli az erkélyajtót is. Figyeli, de semmi több! Álltabarát. Nem riasztja el a betévedő darazsat, legyet, szúnyogot. A hangyákkal azonban nem ápol jó viszonyt. A hangyafolyam kisívben elkerüli.

Időnként vannak problémáink egymással. Odacövekelten áll és néz, miközben nagy elszántsággal közelítek elektromos székemmel az erkélyajtó felé, ahol őrt áll. Látja, hogy erőlködöm, ügyeskedek, de egy centit arrébb nem lép. A múltkor a kezem egy picit megingott és mind a kétszáz kilómmal elütöttem. Forgott kettőt a tengelye körül és felborult. Megúsztuk! Karcolás nélkül. A növény is, a lábam is, a kaspó is. Sajnáltuk mindketten.

Az anyósnyelvnek lelke és virága van. Katonásan feszes, levelei közül nemrégiben vékonyka ág bújt ki. Lassan, titokzatosan, egyszerűen nőtt, általános kíváncsiságot keltve. Két hét alatt nemes, elegáns, királynői alkatú ékszer virágzott ki belőle. Sötétedéskor bontotta ki selyemszalagos, fényes liliomszerű virágokból álló illatos gyöngyös-bokrétáit. Napközben összehúzódtak a virágok, mintha elhervadtak volna. Aztán esténként újra éledt, naponta több és több virágot nyitott ki. Mindenkinek megmutattuk a botanika és a família üdvöskéjét. Heteken át tartott az ünnepi játék.

Azóta különösen kényeztetjük. Fénytelen helyen tartjuk, csak ritkán öntözzük. Nagyon vigyázunk rá. Azt mondják a Sansevieriára, hogy mindig szökni készül. Ugyanis rizómáival* gyorsan terjed, láthatatlanul, a föld alatt. A virágzás után feltűnően sok új hajtása bújt ki a földből. Vajon, tényleg szökni készül? Mi tévők legyünk? Építsünk köré egy szökés gátló védő hálót? Akadályozzuk meg a rizóma képzését? Nem! Hagyjuk szökni, ha szökni akar. Elszökni úgysem fog!

Az anyósnyelv nem összetett szó! Nem az „anyós” és a „nyelv” szavakból álló áthallás. Nem tudom miért nevezték el ezt a kedves, csinos, csíkos, éles, szúrós, reszelő, kard alakú levelekből álló növényt anyósnyelvnek. Minden hasonlóság a véletlen műve lehet, ha vannak véletlenek. Hallottam már, hogy egyesek otromba viccet faragtak belőle, mármint az anyósnak az ő nyelvéből. Az ilyenek próbálják ki, köszörüljék csak a nyelvüket ezen az ártatlan növényen. Kezdésnek a levélszéleket ajánlom! Nem marad adós az ártatlan! (ősi kínai mondás szerint az  ártatlanság a nyolcadik erény)

Lánykoromban nem kedveltem az anyós fogalmat. Később megkedveltem. A magam részéről tisztelem anyósom. A magam részéről magam is anyós vagyok. Ez az átlényegülés jelent meg a Sansevieriám virágában?

bl_105_anyny2.JPG

Kicsit hosszúra nyúlt az anyósnyelvem… csak, azt akartam tudatni a világgal, hogy az anyósnyelv virága nagyon szép! ... és azt, hogy rövid az út az anyósnyelvtől az internetig**.

* A rizoma szó jelentése: gyökértörzs. Szemre, hasonlít a krumplihoz, vagy a csicsókához. Giles Deleuze -francia filozófus- érdekes, könnyen érthető gondolatokat írt le rizóma elméletében. A rizóma a gyökértörzseikkel hálózatban terjedő növényekre jellemző, ilyen például a gyöngyvirág és ilyen az anyósnyelv is. Akinek van otthon tudja, hogy évről évre újabb területeket hódít, láthatatlanul a föld alatt terjeszkedve. A hálózatban az egyes növényegyedek kapcsolatban vannak egymással.

** Sokan azt állítják, hogy az internet is rizomatikus struktúrájú.

Kérdem én, van új a nap alatt?