Antal Zsuzsa blogja

FOGYATÉKOS EMBEREK VILÁGNAPJA

2014. december 03. - Antal Zs

Ma, december 3-án van a Fogyatékos Emberek Nemzetközi Napja. Ahogy leírtam és kiemeltem a szavak kezdőbetűit adódott egy beszédes mozaikszó: FENN.

Sorstársaimmal együtt örülnék, ha az lenne A nap üzenete, hogy éljünk egymást elfogadva érintettek és –közvetlenül- nem érintettek.    

                massag.jpg

Csikós László: A másság tisztelete (A kép eredetije, az EU egyik épületében található.)

„1992 óta december 3-a a Fogyatékos Emberek Nemzetközi Napja. Az ENSZ által életre hívott világnap célja, hogy felhívja a figyelmet a betegség, baleset vagy katasztrófa következtében fogyatékossá válók problémáira. Magyarországon több mint 600 ezerre becsülik a tartósan egészségkárosodott és fogyatékossággal élő emberek számát, sorsuk alakulása közvetve a lakosság mintegy harmadát érinti.Nehezen találnak munkát, legtöbbjük segélyből, rokkant nyugdíjból kénytelen élni. Vannak támogató szolgálatok, amelyek kifejezetten arra jöttek létre, hogy fogyatékos emberek életét segítsék. De elegendő, ha csak a szervezetek foglalkoznak velük? Nekünk, akik bármikor összetalálkozhatunk egy vak vagy mozgáskorlátozottal emberrel az utcán vagy a buszon, tudnunk kellene az év minden napján, hogyan segítsük és támogassuk embertársainkat.

A világnap elődje az 1981-1992 között minden év szeptember 18-án tartott Rokkantak Napja volt. (A rokkant kifejezés ma már politikailag inkorrektnek számít.)”

A bejegyzés trackback címe:

https://eselyegyenlotlen.blog.hu/api/trackback/id/tr246952957

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.